Processionària del pi

Processionària del piProcessionària del piProcessionària del piProcessionària del pi

{Thaumetopoea pityocampa Schiff}

Descripció

És un lepidòpter de la família Thaumetopoeidae. La papallona mascle té una envergadura de 30-35 mm i la femella de 34 a 45 mm. La coloració de les ales anteriors és gris cendra, amb 3 línies negres en forma de ziga-zaga, les posteriors són de color més clar, amb una petita taca fosca a la part inferior. L'abdomen del mascle és cònic i acabat en un grup, el de la femella és cilíndric i acabat en un casquet rodó. Les antenes del mascle són plomoses i les de la femella filiformes. Els ous estan protegits per escates i agrupats sobre les agulles dels pins formant un cilindre d'uns 3 cm de longitud. Les larves del 1r estadi són de color verdós i amb el cap negre. Els altres 4 estadis van adquirint coloració fosca amb pèls de tonalitats molt variables: blancs, grocs, vermellosos, que donen a l'eruga el seu aspecte característic. A partir del 3r estadi estan proveïdes de pèls urticants. Les crisàlides són marrons, i es troben protegides per un capoll blanquinós al principi i que s'enfosqueixen amb el temps.

Els adults surten a l'estiu. Durant la nit copulen i posen els ous sobre les acícules en les parts baixes de l'arbre. Un mes després neixen les primeres erugues que mengen durant el dia les acícules verdes, després de la segona muda es nodreixen durant la nit. Teixeixen la clàssica bossa o niu des d'on es desplacen als diferents punts de l'arbre per a prendre aliments (acícules) i tornen al niu a continuació, quan la temperatura és inferior als 0 ºC es queden a l'interior de la bossa sense fer desplaçaments a l'exterior. Després de la cinquena muda (febrer-març) es transformen en crisàlides a terra a uns 10 cm de profunditat. Els adults surten cap als mesos de juliol-agost i es torna a començar el cicle biològic.

Símptomes i danys

Provoquen una forta defoliació en els arbres. En zones urbanitzades o freqüentades per l'home a part de l'efecte antiestètic de les unitats afectades, hi ha la elevada perillositat dels pèls urticants de les erugues que provoquen lesions oculars i al · lèrgiques.

Mitjans de lluita

Cal realitzar els tractaments fitosanitaris per al control de la malaltia amb els productes recomanats.

C. Calaf, 2 1º-3ª | 08700 Igualada, Barcelona

Tel. 938 044 551 | Fax 938 031 841

www.j-alemany.com | alemany@j-alemany.com

Formulari